ALEV DİRENÇLİ, ANTİ-STATİK TULUMLARIN KULLANIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?
EN 1149-5:2018, EN ISO 11611:2015 ve EN ISO 11612:2015 normlarına göre test edilip, sertifikalandırılmış, doğru kumaş ve iplikle ile üretilen bir alev dirençli tulum; kullanıcının vücudunu ısı ve alevin, kaynak sıçramalarının olumsuz etkilerine karşı korur.
Bu tulumlar özellikle petrol ve gaz, kimyasal imalat, kaynak, elektrik işleri ve yangınla mücadele gibi yangın tehlikesinin mevcut olduğu sektörlerde çalışanlar için gereklidir.
Petrol ve gaz sektöründeki işçiler, yanıcı malzeme, ekipman ve süreçlerin varlığından dolayı çok sayıda yangın tehlikesiyle karşı karşıyadır. Alev geciktirici tulumlar, sondaj, arıtma, boru hattı operasyonları veya açık deniz faaliyetlerinde yer alan personel için hayati öneme sahiptir. Ayrıca inşaat işlerinde yapılan kaynak, kesme ve elektrik tesisatı gibi yangın riski oluşturacak işlerde, kullanıcısını yaralanmalara karşı basit iş tulumlarına göre çok daha etkili korur. Enerji santrallerindeki işçiler, elektrik sistemleri üzerinde çalışırken ark parlaması gibi elektrik tehlikelerine maruz kalırlar. Elektrik ark koruması için tasarlanmış alev geciktirici tulumlar, güvenlikleri için çok önemlidir.
Kimyasal üretim tesisleri ve laboratuvarları, yanıcı veya reaktif olabilen tehlikeli maddelerin işlenmesini içerir. Bu ortamlardaki işçiler, potansiyel kimyasal dökülmelere veya kazalara karşı korunmak için alev geciktirici tulumlara ihtiyaç duyar.
Bunlara ek olarak madencilik, patlayıcı maddelerin taşınması gibi sektörler gibi aleve maruz kalma riskinin olduğu durumlarda alev geciktirici tulumlar kullanılmalıdır.
İş ortaklarımızdan olan SARA WORKWEAR markasının Avrupa’da ürettiği WULKAN modeli tüm bu risklere karşı kullanıcısı ile alev, kıvılcım ve yoğun ısı arasında bariyer görevi gördüğü için ülkemizde bahsettiğim sektörlerden özellikle de son iki yılda birçok son kullanıcı tarafından tercih nedeni olmaya başladı.
Türkiye distribütörü olduğumuz WULKAN modeli; yanık, yaralanma ve ısıyla alakalı yaşamı tehdit eden olası riskleri önemli ölçüde azaltır. Bu kıyafet serimiz doğal veya işlenmiş aleve dayanıklı özelliklere sahip malzemelerle üretilmektedir. Bu malzemeler, alevleri kendi kendine söndürerek tulumun alev almasını ve giyen kişide olması potansiyel ciddi yanıkları önleyecek özelliktedir. WULKAN modelindeki özel malzemeler düşük ısı iletkenliğine sahiptir, bu nedenle kullanıcının cildine ısı transferini azaltır. Bu koruma, çalışanların radyan ısıya, sıcak yüzeylere veya erimiş malzemelere maruz kaldığı senaryolarda özellikle çok önemlidir.
Bir yangın veya acil durumda, WULKAN tulum giymek, kullanıcısına bir işçinin kaçması için çok önemli olan ekstra saniye veya dakikalar sağlayabilir. Satın aldığını basit iş tulumlarına kıyasla WULKAN serisinin en önemli farkı özelliği gereği alevlere ve ısıya karşı geçici bir tampon oluşturarak çalışanların tehlikeli alanlardan hızla çıkmalarını ve güvenli bir ortam bulmalarını sağlamasıdır. Aslında altının çizilmesi gereken husus da budur, maalesef zaman zaman firmalar satın aldıkları kişisel koruyucu donanımlarda en ucuz ürünü seçerek bütçelerine faydalı olduklarını varsayıp diğer yandan bir çalışanın hayatını riske atarak hem can hem mal kaybına fırsat vermiş oluyorlar.
Özetle, çalışma sırasında alev geciktirici WULKAN serisi tulum giymek, kullanıcıyı yangın, ısı ve ark parlaması tehlikelerinden korumak için gereklidir. Bu tulumlar kişisel koruma sağlar, giysilerin tutuşmasını önler, güvenlik yönetmeliklerine uygundur, kaçış süresini uzatır, yaralanma şiddetini azaltır ve psikolojik rahatlık sunar. İşverenler, alev geciktirici tulumların kullanımına öncelik vererek işçi güvenliğine öncelik verir, bir güvenlik kültürü geliştirir ve yangınla ilgili iş kazası ve can kaybı riskini azaltır.